[ad_1]
کل بانک مرکزی خرید ارز از سامانه نیما و فروش آن به نرخ 4200 تومان در سال گذشته را یکی از اصلی ترین رئیس های پایه پولی در آن سال عنوان کرده است.
به گزارش ایسنا، علی صالح آبادی در یک برنامه تلویزیونی یکی از موضوعات بسیار مهم در اصلاح نظام اقتصادی را اصلاح نظام بانکی دانست و گفت: برای اصلاح نظام بانکی رابطه بانک مرکزی و دولت، دولت و بانکها و بانک مرکزی با بانکها و همچنین بانکها. با مدیران باید اصلاح شود. یکی از ریشههای خلق نقدینگی از محل پایه پولی، افزایش داراییهای خارجی بانک مرکزی است. چون بانک مرکزی بانکدار دولت است و وقتی ارزهای خارجی به ریال میشود پایه پولی را افزایش میدهد.
میزان پایه پولی ۵۶۰ هزار میلیارد است
وی با بیان اینکه در ابتدای امسال 55 هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی استقراض کرده است، افزود: میزان پایه پولی 56 هزار میلیارد تومان است که 5000 میلیارد تومان آن به بانک مرکزی بانک مرکزی اختصاص دارد. دولت و بانک مرکزی روابط ارزی و ریالی دارد که روی پایه پولی و رشد نقدینگی اثرگذار است که باید اصلاح شود.
کل بانک مرکزی ادامه داد: در رابطه دولت و بانکها تکالیفی وجود دارد که روی دوش بانکها داده میشود و باید این رابطه را اصلاح کرد زیرا با افزایش تسهیلات تکلیفی، بدهی دولت به بانکها افزایش پیدا میکند و درنتیجه با اضافه کردن، بدهی بانکها. به بانک مرکزی افزایش مییابد که یکی از اجزای پایه پولی بالا میرود است. عدم رعایت کفایت سرمایه، انجماد داراییهای بانکی در بخشهای غیرنقد شده و افزایش معوقات بانکی نیز باعث ناترازی بانکها میشود. اضافه برداشت بانکها باید ایجاد کند و عملکرد بانکی باید شفاف شود.
بانکها 100 هزار میلیارد به بانک مرکزی بدهکارند
صالحآبادی با بیان اینکه حدود 100 هزار تومان بانکها به بانک مرکزی که دیگر از عوامل رشد پایه پولی است، گفت: ارائه خدمات و خدمات بین بانکی و شکلهای بانکها نیز باید اصلاح شود تا به ویژگیهای بهتر و شفافتر برسد. قدم برداریم. این موضوع تنها در اختیار بانک مرکزی نیست و باقی دستگاههای دولتی و غیردولتی نیز باید مشارکت کنند.
وی با تاکید براینکه بودجه سال آینده نباید ناترازی باشد بیان کرد: سال قبل از ۴۵۹ هزار میلیارد تومان پایه پولی بوده است که ۱۱۰ هزار میلیارد تومان از آن به درآمد ۴ میلیارد دلاری برای خرید کالای اساسی که ۶ میلیارد دلار بوده است. این ۶ میلیاردکسری از بازار با نرخ نیمایی خریداری شده است و به نرخ ۴۲۰۰ تومان هزینه می شود که نتیجه آن خلق نقدینگی بوده است.
کل بانک مرکزی اضافه شده: سال گذشته نیز دارایی های بانک خارجی مرکزی از همین محل خرید به قیمت نیمایی و فروش به نرخ افزایش یافته است. وقتی بانک مرکزی ارز دولت را میخرد و ریال به دولت میدهد بازهم برای افزایش پایه پولی به دولت برمیگرداند.
صالحآبادی با بیان اینکه بانک واسطهگر وجوه است و حق بنگاهداری ندارد، گفت: نسبت به سرمایهگذاری بانکها حتما باید اصلاح شود. بانک نباید با کفایت سرمایه پایین یا حتی منفی خلق پول کند. همچنین نباید از ریل بانکداری خارج شود. در مواردی که بانک بجای بانکدار است، بنگاهدار، پیمانکار یا مالدار شده است.
روند رشد نقدینگی کاهشی است
وی ادامه داد: در همه جای دنیا سهام دولتی دولتی شبه نقد است که بانکهای مرکزی میتوانند آن را در بازار باز ریپوکر کنند تا بانکها دچار مشکل نقد شوند. در بودجه سال آینده 100 هزار میلیارد تومان تکلیفی دیده شده است. کل تسهیلات تکلیفی در سال 99 در شبکه بانکی 2300 میلیون تومان است که عمده آن برای سرمایه گذاری در گردش بنگاه های مورد استفاده قرار می گیرد.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: بانک مرکزی، سازمان برنامه و وزارت اقتصاد باید باهم هماهنگی داشته باشند تا تسهیلات تکلیفی به شبکه بانکی فشار نیاورد. رشد نقدینگی در مهر ماه 42.8 درصد، در آبان 42 درصد، در آذر 41.4 درصد، در دی 39.8 درصد بوده است که 2 درصد آن مربوط به پوشش بانکها بوده است. بنابراین، روند رشد نقدینگی رو به کاهش است.
بانک مرکزی برای کاهش رشد نقدینگی
صالحآبادی ضمن اعلام اینکه بنای دولت بر کاهش رشد نقدینگی است، بیان کرد: از سوی دیگر، رشد ترازنامه بانکها به دقت صورت میگیرد. در برنامه جدید بانک مرکزی برای افزایش نظارتها از سامانههای نظارتی بانک مرکزی که قبلاً به خوبی استفاده میشود، نمیشود. سامانه سمات قابلقابلیت و زیرساخت لازم برای قاعدهگذاری را دارد و با این سامانه، از این پس، بر اساس اعتبارات و تسهیلات بانکی که باید به سمت تولید هدایت شود، به دقت نظارت میکنیم.
وی گفت: کنترل نقدینگی با جدیت در بانک مرکزی شروع شده است. با این حال، نظارت چشمی و دستی فایدهای نیست و نظارتها باید هوشمند، سیستمی و پیشگیرانه باشد. برای نظارت بر سیستمی و پیشگیرانه در سیستم بانکی برنامه دقیق و مشخص و با برنامههایی که خلق نقدینگی در شبکه بانکی کشور را اصلاح خواهیم کرد.
کل بانک مرکزی از ساز و کار فروش اموال مازاد بانکها در دولت به زودی خبر داد و گفت: با نظارتهای هوشمند و ساختار بر فناوری جلوی انحرافات در شبکه بانکی را میبینم. کنترل نقدینگی و هدایت منابع به سمت تولید مطالب مسئولین ارشد کشور و تمام مردم است چرا که پیشرفت و عدالت در کشور وابسته به اصلاح نظام بانکی است.
صالحآبادی ادامه داد: در تمام دنیا نظام مالیاتی علاوه بر نقش درآمدی، نقش تنظیمگری و تخصیص بهینه وجوه را ایفا میکند. قانون مالیات بر عایدی سرمایه که در مجلس در دست بررسی است، میتواند سوداگری را بسازد و نظام بانکی هوشمند کند و نظام مالیاتی دوبال اصلی اصلاح نظام اقتصادی کشور باشد.
بازار ارز به ثبات رسیده است
وی افزود: سقف ترازنامه بانکها طبق مصوبه شورای پول و اعتبار مشخص شده است و اگر بانکی این سقف را رعایت نمیکند، قانونی آن بانک را افزایش میدهد. در مدت زمان طولانی، بازار ارز به ثبات و آرامش رسیده است. اما در سالهای گذشته نرخ ارز برابر ۶ برابر است که طبیعتا همین باعث نیاز بیشتر بنگاههای اقتصادی به منابع مالی میشود. اصلاح قانون بانک مرکزی موضوع بسیار مهم است که امیدواریم در مجلس به زودی به نتیجه برسد.
[ad_2]